Hvor mange liv må dit tøj koste?

Hvis nogen spurgte dig, hvor mange liv, dit tøj måtte koste, ville svaret forhåbentlig være »Ingen«.
Trine Pertou Mach, MF, udviklingsordfører (SF) i Politiken den 24. april 2014

 

Ikke desto mindre, så kostede det for præcis ét år siden i dag over 1100 mennesker livet at være gået på arbejde i bygningen Rana Plaza i Bangladesh.

Bygningen husede fem tøjfabrikker – men den dag kollapsede bygningen. Et ekstremt symbol på den globale arbejdsdeling.

Den globale arbejdsdeling, hvor råvare- og/eller yderste produktionsled befinder sig langt væk fra os selv i lande, hvor også danske virksomheders varekæde når ud, fordi arbejdskraften er så dejlig billig, udstiller en global ulighed, der skriger til himlen: Vores forbrug betales med børnearbejde, krænkelser eller helt mangel på rettigheder, vold og trusler, og et ødelæggende arbejdsmiljø, der i de værste tilfælde koster arbejderne livet. Som på Rana Plaza for et år siden.

Det er del af den globale orden – eller snarere uorden – hvor uligheden mellem et lille abnormt formuende mindretal og den fattige del af klodens befolkning skriger til himlen. En global økonomisk orden, der er totalt uholdbar. Blandt verdens rigeste finder vi ejere af multinationale tøjselskaber – ham der opfandt H&M ligger eksempelvis i top 15 – og rigdommen er ikke blevet mindre i finanskrisetiderne.

I den anden ende kæmper mennesker tilmed med livet som pris for at opretholde bare et minimum af chance for at kunne købe mad til familien hver dag.

Læs hele artiklen i Politiken

 

What if learning was about knowledge and also about doing, being, interacting with others and changing the world?

What if formal learning was enjoyable, hands-on and relevant to life outside school while addressing the problems of our world?

What if education systems prepared learners to become responsible citizens, recognize and solve local problems...

Then we would be educating for a more sustainable future

Ved at browse denne side acceptere du automatisk vores cookie politik.